Skidresor med Snöresor.com

Tips om vart du kan åka på din nästa skidresa. Länder, orter och resereportage.

Trysil Weekend

Hur fungerar det att ta Trysil istället för Sälen en weekend från Stockholm?

Skillnaden i resväg är ju ganska liten men kommer den extra timman fälla avgörandet att det är fär långt att åka skidor i Trysil över endast helgen?

Att åka skidor en helg om man ska upp så pass högt som Sälen eller liknande är inte utan ansträngning. Det är ju inget man håller på med helg efter helg utan att bli utmattad och ganska trött på det hela. En eller ett par helger emellan de lite längre skidresorna, det orkar man ju faktiskt med, när suget efter snö blir för stort.

Trysil Ekspertn

Resan till Trysil

Vi planerar att åka på fredag eftermiddag, ska det vara en weekend är det ju meningen att man inte ska plocka av semesterdagarna. Några flex- eller komptimmar är ok att nyttja utan att bli diskvalificerad. Förutsättningarna är annars upp fredag hem söndag, skidåkning hela lördagen och söndagen. Med kort varsel bokas ett mindre och spartanskt boende med ski in ski out i Högfjällscenter, inte det optimala boendet om man ska åka mest i Høgegga men plånboken får styra, det blir lite extra transporter.

Resan upp går smärtfritt, bilen rullar ur stan 14:00 på fredagen, vi slipper de värsta fredagsköerna och vinner tid på att vara ute hyfsat tidigt. Vi stannar för middag och inhandling av frukost på vägen, det är inte så att vi stressar direkt då vi känner att vi har bra rull och inte behöver ha bråttom. Med den längre pusen är vi framme cirka 21:00 i trysil och plockar nycklarna till boendet och fixar alla liftkorten så vi inte behöver bry oss om det på lördag morgon.

Två skiddagar i Trysil

Skidsäsongen 2017/2018 har ju verkligen varit den bästa på många år i skrivande stund (första veckan i mars). Förhållandena med mycket snö gör ju att det är mer lockande att åka iväg på en weekendresa än kanske en mer medioker vinter. Får vi uppleva flera vintrar som säsongen 2017/2018 kan alla vi som älskar snö skratta oss lyckliga. Snöförhållandena är fantastiska och vi nöter Høgegga och några offpistzoner ovanför Høgegga. Första dagen är det strålande sol i högzon och lite mulet längre ned, dag två är det inte lika klart väder. Oavsett sol eller inte är pisterna i lysande form och det är inte särskillt mycket folk. Detta trots att helgen vi valt är en av sportlovshelgerna för bland annat Göteborg.

Miniskidtest DPS Wailer Tour 112

Med från stockholm har jag med ett par extra skidor. Tidigare under året fick jag kasta ögonen på ett par DPS Wailer Tour 112. När jag såg dem och klämde på dem kände jag direkt att jag ville pröva dem. Med i bagaget finns ett par hyrda skidor av nämda modell. Det blir ganska körigt att hinna med allt och testet blir bara ett åk i slutet av lördagen. Det blir ett ganska mediokert åk i offpisten ovanför Högfjällscenter på vindpinad och uppkörd snö. Skidorna känns fina och är absolut ett alternativ till lättare turskida som kan övervägas till nästa säsong.

Trysil Hogegga

Hemresa från Trysil

På söndag morgon packar vi ihop allt och lastar in i bilen innan liftarna öppnat. Planen är att bara slänga av pjäxorna och åka direkt när liften stänger. Vi åker fram till ca 16:00 och är iväg strax därefter.

Hemresan går ganska smärtfritt, ett begynnande snöfall som förföljer oss ända till Stockholm ställer till vissa problem då det är många snöröjningsfordon ute och jobbar på vägarna. Middag får avnjutas i rullande bil. Trots snöröjningsförseningar är vi ändå tillbaka i Stockholm före 23:00 och ögonlocken sluts för 24:00.

Fungerar Trysil som weekendresemål från Stockholm?

Så hur lyder domen, fungerar Trysil att åka till en Weekend från stockholm? Svaret, absolut. Den kvalitet man får på åkningen i Trysil gör mycket för att det ska vara värt den extra timman i bilen. Beroende på hur kräsen man är eller hur mycket snöabstinens man har kan man ju ifrågaseätta Sälen som ens ett alternativ för en Weekend. Vi fick två dagars kanonåkning, en middag på restaurang och behövde inte ta en dags extra ledighet. En kortfattad weekendsucce.