Skidresor med Snöresor.com

Tips om vart du kan åka på din nästa skidresa. Länder, orter och resereportage.

Skidåkning i Sverige

Alperna i all ära, men skidåkning i Sverige har också en hel del guldkorn att bjuda på. Vi har skidbackar i hela landet, men det är främst norrut som våra mest populära skidanläggningar ligger. Där hittar vi mängder av fjällområden med vackra bergstoppar och barnvänliga aktiviteter.

I Sverige är skidsäsongen lång och man kan åka skidor i princip året runt. Allra längst upp finns Riksgränsen och här kan man åka skidor och samtidigt njuta av midnattssolen och norrsken. En häftig upplevelse för turister. Våra svenska fjäll erbjuder pister för alla skidentusiaster samt vacker natur och häftiga upplevelser.

Sälen – mer än bara skidåkning

Många som tänker på svensk skidåkning tänker på Sälen. Det är inte så konstigt eftersom det är vårt största skidområde och de flesta av våra mest kända skidorter ligger där. Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Stöten tillhör alla Sälen. Sälen har blivit känd för sin barnvänliga framtoning med stort fokus på att erbjuda mer än bara skidåkning.

I Lindvallen finns till exempel det häftiga äventyrsbadet Experium. Där kan man ha kul en dag med familjen eller kompisarna när man vill ta en paus från skidåkningen. Testa på deras unika vattenrutschbanor, simma i strömmar eller prova på att surfa i deras surfmaskin FlowRider.

Alla sex områden i Sälen har sin egen karaktär och är väl värda ett besök. De ligger på rad och det är därför inte helt omöjligt att besöka flera av orterna om du planerar en längre vistelse. Sälen är också ett lämpligt resmål för en weekend då det ligger på bekvämt avstånd från de flesta svenska städer.

Innan man kommer fram till det första skidområdet, Kläppen, passerar man Sälen by. Det är en mysig ort där all tänkbar service finns tillgänglig – butiker, systembolag, bageri, apotek med mera. Det är därför mycket smidigt att inhandla allt man kan tänkas behöva på plats.

Såklart erbjuder orterna även kul afterski efter en dag i skidbacken. Det är alltid full fart och man behöver inte tänka på finkläder eller fixat hår. Här umgås man och sjunger iklädd skidbyxor och pjäxor. De flesta av Sälens skidområden ser till att du aldrig behöver vara uttråkad, även om du vill ta en dags paus från skidåkandet. Boka till exempel hundspann, skotersafari eller en mysig topptur på fjället. Det är en häftig upplevelse att se våra svenska fjäll högt uppifrån, omgiven av gnistrande snö.

Åre – Sveriges skidhuvudstad

Ett annat välkänt skidområde i Sverige är Åre. Åre bjuder på flest pister och har den största fallhöjden av våra svenska skidområden. Hit kommer de som vill njuta av bra skidåkning, internationella klubbar men också riktigt god mat. Den lilla byn inrymmer nämligen nattliv och restaurangutbud som en större stad och har kommit att bli ett ställe där de flesta vill tillbringa en vecka under vinterhalvåret.

Du kan smidigt ta dig till Åre med tåg, bil eller buss. Det går också inrikesflyg till Östersunds flygplats som ligger cirka en timme ifrån. Åre bjuder på 43 liftar, 103 nedfarter och 890 meter i fallhöjd. Orten har på internationell atmosfär som får det att kännas som en storstad i miniatyr. Här samlas skidentusiaster i alla åldrar och många av pisterna har synts i stora världscuptävlingar.

Här kan man boka häftiga toppturer och åka offpist med nära tillgång till resten av liftsystemet. I de olika områdena finns allt från äventyrsland med minipark, pister i alla nivåer och skidskola för de som vill lära sig eller förbättra sina färdigheter i skidåkning. För de som söker lugn och ro en dag finns det mil och åter mil av turleder och mysiga restauranger. Just restaurangutbudet är något som Åre satsat hårt på och här hittar man hela åtta krogar som finns med i White Guide. De flesta smaker kommer från det lokala köket som ligger kockarna varmt om hjärtat. Rökt ren, gravad fjällröding och mycket mer kan ni njuta av på er semester i Åre.

Förutom den självklara skidåkningen har Åres afterski blivit något som lockar många besökare. Dahlboms, Bygget och Country Club lyfter taket på Åre under högsäsong och slår det mesta i sin väg. Åre By sitter ihop med Åre Björnen som är ett lite lugnare liftsystem med fokus på familjeåkning. Tyngdpunkten ligger på nybörjar- och barnbackar och gör det perfekt för barnsemestern. Allt för att du ska få en så bred och varierande skidsemester som möjligt.

Offpist och midsommaråkning

Söker du ett mer lugnt skidområde med fokus på just skidåkning? Vill du uppleva Sveriges vackra natur och åka mycket offpist? Då är Kittelfjäll något för dig. Det mytomspunna skidområdet ligger gömt i de norrländska skogarna. Här sker mycket av skidåkningen i de karaktäristiska ravinerna och av deras 42 nedfarter är endast fyra stycken pistade, resten är ren offpist. Detta är en ort för riktiga skidentusiaster och utöver skidåkningen är orten ganska lugn. Hit tar du dig genom att flyga till Vilhelmina, det finns även prisvärda busspaket från till exempel Stockholm. Det häftiga med Sveriges skidåkning är den långa säsongen.

När det börjar gå mot sommarsäsong i de södra delarna av Sverige går det fortfarande att åka skidor i de allra nordligaste. Riksgränsen är ett skidområde som är allra bäst från mars fram till midsommar. Då är det mycket snö och dagarna är långa. Här kan du njuta av både sol och snö samtidigt.

Sverige är ett land som passar perfekt för skidentusiasten, du behöver inte åka särskilt långt, du kan njuta av andra aktiviteter under din vistelse på en skidort och det finns flera alternativ för barnfamiljer. Kontrasterna är stora från norr till söder och under en och samma månad kan du ligga på stranden i söder och åka skidor i norr. Skidåkningen är varierande och passar alla sällskap och önskemål vilket gör att det går att hitta just sitt egna favoritområde eller afterski.