Skidresor med Snöresor.com

Tips om vart du kan åka på din nästa skidresa. Länder, orter och resereportage.

Skidåkning i Italien

Skidåkning i Italien

Turister förknippar generellt Italien med romantik, sol, vingårdar och god mat. På vintern är det dock ett land som erbjuder många olika skidorter och semesterställen i framförallt Alperna och området Dolomiterna. Skidåkningen i Italien bjuder på fantastisk åkning och efter åkningen massor med trevliga upplevelser utanför backen.

Till Italien i bil

Från Sverige kan man välja att bila ner till Italien genom att ta färja från Göteborg till Tyskland eller ta bron över till Danmark och därefter färja över till Tyskland. Det finns många olika alternativ när det gäller resmöjligheter. Om det är aktuellt för dig att bila ner rekommenderas en GPS, du bör också vara förberedd på vilka vägar som man måste betala vägtull på och ha extra tid planerat för oförutsedda händelser.

Flyga – snabbaste sättet

Vill man ta sig den snabbaste vägen ut till pisten kan man flyga från olika orter i Sverige ner till Italien.

Åka buss

Dessutom finns det företag som anordnar bussresor ner till olika italienska skidorter.

I pisten eller utanför?

Att tänka på är att på några ställen i Italien är det endast piståkning som erbjuds. Detta beror på att just Dolomiterna är ett naturskyddsområde och man vill bevara naturen på berget genom att inte ha offpiståkare. Redan innan avresa är det därför nödvändigt att ta reda på vad som gäller för respektive skidort, detta gör att du slipper besvär när du väl är på plats.

Canazei – skidorten med tillgång till över 1220 kilometer i pistlängd

Canazei är en liten skidort med runt omkring 2000 invånare i området Dolomiterna. Närmaste flygplats ligger i Venedig och därifrån kan man sedan ta en buss eller tåg till Canazei. Det finns även en del svenska arrangörer som arrangerar bussresor till skidorten.

Till Canazei åker man oftast för just skidåkningen då byn inte har mycket annat än god mat och skidbackar att erbjuda. Dock har man börjat införa afterski de senaste åren så skulle ni vilja njuta av en festlig atmosfär finns det även möjlighet till det.

Om ni åker som familj erbjuder byn barnpassning om de vuxna i familjen skulle vilja ge sig ut själva en dag. Dessutom finns det en skidskola om ni känner för att förbättra kunskaperna eller lära er att åka skidor.

Skidåkningen i Canazei är en utav Italiens bästa. Canazei ligger nämligen beläget i Val Di Fassa dalen och är en del av Dolomiti Superski som har en total pistlängd på över 120 mil i samma liftsystem. Det innebär att skidåkare kan ta sig till många olika pister och testa nya backar varje dag. Backarna varierar i svårighetsgrad och det finns både lättare och svårare nedfarter.

Dessutom är det enkelt att ta sig till den populära Sella Ronda skidturen som erbjuder några timmars skidtur runt bergsmassivet Sella. Sella Ronda-turen är ungefär 26 kilometer lång och man passerar olika byar och skidorter på vägen. Det innebär att ni kan välja att åka en del av turen och avvika vid en by och sedan ta en kabinbana till en annan backe. Den längsta backen i Canazei är runt 10,5 kilometer lång och det finns både sittliftar, gondolliftar och kabinliftar att välja bland.

Monterosa Ski – offpiståkningens dröm

Monterosa området erbjuder bra piståkning men är mest känt för sin offpiståkning. Det finns gröna och blå backar för nybörjare och svarta backar för avancerade skidåkare. Majoriteten av skidbackarna i Monterosa området är röda, vilket innebär medelsvåra backar.

Champoluc, Gressoney och Alagna

Monterosas liftsystem delas av skidorterna Champoluc, Gressoney och Alagna. Närmaste flygplats är Torino och sedan kan man ta buss till respektive skidort, även hit finns det möjlighet att åka buss med svenska arrangörer. Det är framförallt Alagna men också Gressoney som har bra offpiståkning. Dessutom är detta område mer harmoniskt och lugnt och fokus är inte på fest. Men självklart finns det möjlighet till afterski om man vill ha det på sin skidsemester.

Det finns många barer i skidorterna men det kanske inte är den typiska afterskin som vi känner till i Sverige. Det finns bra restauranger i skidorterna och även mitt ute i backarna. Ät till exempel en lunch på Alpen Stop som ligger vid toppen av gondolliften från Alagna.

Det finns barer, pizzerior och mysiga italienska restauranger i skidorterna som alla serverar god, autentisk italiensk mat. Medan Canazei är mer familjevänligt har Monterosa inte mycket att erbjuda för barnfamiljer då området mer är för skidåkare som vill ge sig ut på härliga offpist äventyr.

Cervinia – den familjevänliga skidorten

Cervinia är en utav de mest barnvänliga italienska skidorterna och den närmsta flygplatsen är Turin. Det finns skidskolor tillgängliga om det skulle behövas. Backarna är mestadels röda men det finns många lättare blåa också. De flesta backarna är breda så man kan ta ut svängarna och på så sätt är det också lättare för barnen att kunna ta tid på sig.

Det finns även några svarta backar för de mer erfarna åkarna vilket gör Cervinia till ett perfekt ställe för barnfamiljer då det erbjuder något för både barn och vuxna. Sist men inte minst finns det en fun park med boxar och räcken där man kan öva och bättra sina färdigheter när det kommer till tricks.

Snösäkert

Cervinia är en utav skidorterna som får mest snöfall under vintern vilket gör att åkarna i stort sett alltid är garanterad snö, dessutom får denna skidort även mycket sol under säsongen. Det finns både sittliftar, gondolliftar och kabinliftar att välja mellan beroende på vilka backar man vill åka. Det finns ett gott utbud av restauranger i Cervinia, både för besökare med budget och de som vill spendera lite extra. Besök till exempel Copa Pan som ligger i skidortens centrum och har bland annat fondue, pizza och pasta på menyn. Det finns också en del barer om man vill lyssna på livemusik och under högsäsong finns det DJ’s på plats för att liva upp helgerna i skidorten.

Italien – inte bara ett sommarland

Italien har många vackra och fantastiska skidorter tillgängliga i Alperna. Det finns många att välja mellan och alla har olika fördelar och nackdelar beroende på om man åker själv, med kompisgänget, med barn eller hur avancerad skidåkning man vill ha. Man kan välja att flyga, bila eller åka buss till Italien och du har alla förutsättningar för att få en härlig vintersemester med god mat och bra skidåkning.