Skidresor med Snöresor.com

Tips om vart du kan åka på din nästa skidresa. Länder, orter och resereportage.

Skidåkning i Frankrike

Väljer man skidåkning i Frankrike finns allt man kan tänka sig för att få en lyckad resa. Här kan du förvänta dig en fantastisk semester med makalösa pister, trevligt umgänge och spektakulära utsikter. Det finns många olika orter att välja mellan som alla har något speciellt att erbjuda.

Höga höjder och stora mängder snö är något du inte kommer att gå miste om i franska alperna och dessutom finns det ett härligt nattliv för de som är intresserade av mer än bara skidåkning. Oavsett om det är en familjesemester med yngre barn, en gruppresa med ett gäng vänner eller en långhelg med partnern har Frankrike något som passar alla intressen och plånböcker.

Chamonix – Spännande åkning i berömda skidbackar

Det här är en trevlig by som verkligen har allt och lite till. Chamonix var värd för de olympiska vinterspelen redan så tidigt som år 1924 och det var även här som extremskidåkningen fick sin början. Orten är belägen ungefär 20 minuter från den italienska gränsen och tar du flyget från Sverige till Genéva har du sedan enbart cirka en timmes bilfärd till slutlig destination.

I Chamonix finns ett mycket känt berg som kallas Les Grand Montets och här kan du uppleva en fallhöjd på mer än 2000 meter. Det finns också möjlighet till häftig skidåkning både innanför men även utanför pisterna i skidområdet, detta inkluderar även Brévent/Flégére och Le Domaine de Balme.

Det här är en perfekt skidort både för de som älskar skidåkning och snowboardåkning, men även för de som är redo för ett spännande äventyr bortom skidbackarna. Här kan du även testa på paragliding, hundspann, klättring, skridskoåkning eller bara ta en rundtur i denna fantastiska stad. Det finns massor av restauranger, barer, affärer och en populär afterski. Fördelarna med att besöka Chamonix är många och du kommer framförallt älska orten om du föredrar att åka offpist och har ett stort intresse för äventyr och extremsporter.

Val Thorens – Speciellt uppbyggt för just skid-och snowboardåkare

Val Thorens byggdes för att vara flexibelt och bekvämt för samtliga skidåkare. Var du än befinner dig i staden kan du räkna med att snabbt och smidigt kunna ta dig ut i backarna och uppleva riktigt härlig skidåkning. Val Thorens är den ort som ligger på absolut högsta höjd i Europa, nämligen över 2000 meter och den ingår i ett skidsystem som kallas för “de tre dalarna” med ett flertal andra orter. Tillsammans utgör de en enorm yta med spektakulär skidåkning för alla åldrar och svårighetsgrader med över 200 liftar på ett område som sträcker sig över 600 kilometer.

Något som är extra positivt med Val Thorens är det faktum att orten är helt bilfri. Man slipper trafik vilket är otroligt skönt och bilarna parkeras på ett specifikt område lite längre bort. Skidåkningen är mycket imponerande, men vill man hitta på andra aktiviteter efter en hel dag i skidbacken är detta också möjligt.

Det finns ett skidspår på 130 kilometer för längdskidåkning som sträcker sig utanför Val Thorens och över hela skidsystemet. Det finns också ett sportcenter för barn, ett galet nattliv, en bilbana, spa och mycket mer. För att ta sig hit kan man flyga till Genéve, Lyon eller Chambéry. Det absolut snabbaste alternativet är Genéve och därifrån tar det ett par timmar med bil eller buss.

Val d’Isére/Tignes – Ett stort område med över 350 kilometer skidåkning

Val d’Isére och Tignes bildar tillsammans området I’Espace Killy som har ett överflöd av pister och nästan 100 olika liftar. Det finns liftkort att köpa som gör att du får tillgång till hela detta gigantiska område och inte enbart de individuella orterna. Detta är perfekt då det ger dig chans att testa på olika typer av skidåkning och det finns definitivt tillräckligt med åkning för att fylla ut en lång semester.

Om du gillar snowboard är Val d’Isére ett måste då det finns stora områden och häftiga hopp. Det finns också ett vattensportscenter för de dagar då fötterna värker lite extra och såklart en afterski som man bara inte får missa under sin vistelse. Val d’Isére erbjuder en hel del fest och det är här du bör bo om du ser fram emot sena kvällar och trevliga barer. Det finns också många butiker att besöka och en stor blandning av hotell och vandrarhem.

I Tignes är miljön lite mer avslappnad och här är det framförallt fokus på offpiståkning. Det finns möjlighet till skidåkning året runt, även mitt i sommaren. Tignes består av ett par mindre orter och en stor fördel med ett besök här är den fenomenala åkningen på glaciären La Grande Motte som tar dig upp på över 3000 meters höjd. Här kan du njuta av en vacker utsikt som är svår att slå. Du flyger till Lyon eller Genéva och därifrån tar det sedan cirka tre timmar till Val d’Isére och Tignes beroende på om du väljer att hyra bil eller åka buss.

Les Arcs – Fyra byar av olika slag

Här finns det både enkel åkning för nybörjare, offpist åkning för de som känner för ett riktigt äventyr och brantare backar för erfarna skidåkare som vill har mer av en utmaning. Det finns snöparker för snowboardåkare, en sju kilometers lång pist och det finns fyra olika byar som passar olika typer av ändamål och grupper.

Det finns en lugnare by som är bäst anpassad för barnfamiljer eller de som är ute efter en avslappnad miljö och mindre fest. Är man intresserad av mer festligheter finns det en by som har en högre ljudnivå, trevliga barer och såklart afterski.

Den tredje byn är lämplig för de som vill vara nära utmanande skidåkning och fartfyllda pister och den fjärde, mest moderna byn har satsat mer på lyx och flärd med hög kvalitativa boenden. Du tar dig enklast till Les Arcs genom att åka till Genéva, men du kan även ta dig till flygplatsen som ligger i Chambery. Är du ute efter ett snösäkert, stort område med bra skidåkning, då är Les Arcs helt klart värt ett besök.