Skidresor med Snöresor.com

Tips om vart du kan åka på din nästa skidresa. Länder, orter och resereportage.

Lavinkurs på Åre Lavincenter

Åre Sverige

Ska du åka offpist, gå på topptur eller på annat sätt vistas i en miljö där det finns risk för laviner? Då är det obligatoriskt för din och andras säkerhet att du skaffar dig kunskap om laviner. Målet är att undvika laviner och veta hur du ska hantera en situation när olyckan ändå varit framme.

Det är vanligt att de flesta underskattar riskerna de utsätter sig själva för när de rör sig i en terräng av viss karaktär med snö och lavinterräng. Snöresor.com inleder säsongen med en lavinkurs. Säkerhet först, så klart.

Lavinkurser är ett bra sätt att skaffa sig kunskap. Det finns flera utbildningar att välja mellan – allt från korta kvällskurser till mer omfattande kursprogram som pågår under flera dagar. De lite mer omfattande programmen innehåller nästan alltid en hel del praktik. Även de kortare kvällskurserna kan innehålla praktiska delar. Exempel på praktiska delar kan vara den enklaste transceiverhanteringen eller att söka efter en gömd transceiver i stadsmiljö.

Vi testade Lavinkurs GrundÅre Lavincenter, en tvådagarskurs med både teori och praktik.

En kvällskurs man kan delta i är Montin Guide Travels kurser som hålls både i Stockholm och på andra orter. Kurserna finns att gå innan säsongen drar igång.

Lavinkurs grund Åre Lavincenter

Lavinkursen på Åre Lavincenter är en tvådagarskurs som innehåller en mix av teori och praktik. Inför själva kurstillfället ombeds man läsa kurslitteraturen och dessutom gå en webbutbildning. Kurslitteraturen, som är skriven av Mårten Johansson (ansvarig på Åre Lavincenter), är lättillgänglig och inte alls svår att ta till sig. Webbkursen är interaktiv och innehåller en hel del filmer, övningar och sammanfattande prover. Varje avsnitt avslutas med ett prov och klarar du inte provet får du läsa på lite till och ta om det.

Kurslitteraturen samt webbkursen gör att du är väl förberedd inför kurstillfället. Väl på kursen i Åre varvas teori och praktik om vartannat. Den mesta tiden läggs på praktiska moment.

De som höll i kursen vid detta tillfället från Åre Lavincenter var: Mårten Johansson, Oskar Brodén och Andreas Gustavsson.

Åre Lavincenter Lavinkurs
Lavinkurs Åre Lavincenter

På plats i Åre - Kursens upplägg

Första dagen innehöll flera teoripass. Den första praktiska övningen utgör delar av det som ingår i kamraträddning. Deltagarna fick öva på att leta efter begravda lavinoffer (i form av nedgrävda transceivers) med hjälp transceiversök och sondering. Man fick även pröva på den grävteknik som rekommenderas när man väl har hittat någon som är begravd i en lavin. En basal genomgång av hjärt- och lungräddning (HLR) genomfördes också under dagen. Detta då det finns vissa omständigheter i HLR som är speciella vid lavinolyckor.

Terrängbedömning

Hela gruppen var också ute på Åreskutan för att bedöma terräng. Det hände flera gånger under helgen att vi, som grupp, gjorde bedömningen att det inte var säkert att åka på vissa ställen. Ändå var det flera människor som vistades ute på samma terräng vi bedömt som farlig. Det var lätt att se att ingen av dessa människor hade den mest basala utrustningen man bör ha med sig när man rör sig i lavinterräng: transceiver, spade och sond.

Åreskutan terrängbedömning
Terrängbedömning Lavinkurs

Dag 2 innehöll mest praktik men även en del teori och sammanfattningar av det man lärt sig. Det ägnades mycket tid åt att göra mer terrängbedömningar.

Räddningsövning

Den kanske mest intressanta övningen under kursen, där alla nya kunskaper sattes på prov, var räddningsövningen. I räddningsövningen fick vi, utan förvarning, precis som när det går laviner på riktigt (inget man räknar med eller eftersträvar) kasta oss in i ett lavinscenario.

En lavin hade gått, två personer var begravda och uppdraget var att organisera en räddning och få fram de förolyckade. Det visade sig vara en väldigt nyttig övning där man lärde sig mycket om hur man bör och inte bör agera i en sådan situation. Räddningsaktionen gav tillfälle att reflektera över hur gruppen och individerna agerade. Det fanns helt klart många förbättringsmöjligheter.

Lavinkurs grund

Engagerade kursdeltagare

Både under de teoretiska och praktiska passen finns möjlighet att ställa frågor. Vid det tillfället vi prövade kursen, kom det väldigt mycket frågor från samtliga kursdeltagare. Detta bidrog till flera intressanta diskussioner där alla blev berikade av varandras frågeställningar och erfarenheter. Att alla hade gått igenom kurslitteraturen och webbutbildningen gjorde att diskussionerna höll en bra nivå.

Sammanfattning

En mycket bra kurs som kan rekommenderas till alla som vistas på fjället eller på andra ställen där det är lavinterräng. Åre Lavincenter har även fortsätttningskurser för dig som vill fortsätta utbilda dig.