Val d’Isere

Nästlad vid foten av de vackra Franska Alperna, på en höjd av 1850 meter, ligger den charmiga byn Val d´Isere som årligen besöks av skidfantaster från hela världen. Under vintermånaderna förvandlas den lilla byn till en pulserande stad med livfull atmosfär där utsökta restauranger och barer välkomnar hungriga och törstiga besökare in från kylan efter en dag i backen. Val d´Isere är en modern alpin skidort som har lyckats bevara sin genuina fjällmiljö med mysiga alpstugor som slingrar sig utefter de centrala delarna av byn.

Tillsammans med Tignes bildar Val d´Isere det enorma skidområdet l´Espace Killy som är en av Alpernas populäraste skiddestinationer. Tack vare sitt goda geografiska läge räknas Val d´Isere till en av Europas snötätaste områden där du kan njuta av härlig alpin skidåkning ända fram tills i början av maj.

Skidområdet l´Espace Killy

Val d´Isere bildar tillsammans med Tignes skidområdet l´Espace Killy som är döpt efter den legendariska skidåkaren Jean-Claude Killy. Här väntar ett 300 kilometer fantastiskt äventyr för alla snowboard- och skidåkningsfantaster, men du får ligga i om du ska hinna med alla härliga åk.

Området har totalt 152 pister i olika svårighetsgrad och 77 liftar fördelade i åtta olika sektorer. Här finns allt från breda gröna pister till utmanande branta svarta pister för spännande offpist åkning. Från Tignes kan du ta kabinbanan upp till glaciären Grande Motte, som med sina imponerande 3456 meter över havet är områdets högsta topp. Här på glaciären finns 20 kilometer spännande skidåkning som passar alla smaker i blåa, röda och svarta pister. Passa även på att ta in de storslagna vyerna över de vackra Franska Alperna när du nått toppen.

Under vintersäsongen när kapaciteten är hög har Val d´Isere stora fördelar gentemot andra alpina skidorter där hela nio huvudliftar kan transportera besökare snabbt och enkelt uppför bergen. Nätet med lättåtkomliga pister och moderna liftar gör även att du enkelt kan ta dig mellan de olika områdena vare sig om du är nybörjare eller erfaren skidåkare. Val d´Isere räknas även som en av världens bästa destinationer för offpiståkning. Möjligheterna till utmanande och spännande offpist i pudriga opreparerade backar är oändliga vare sig du vill njuta av härlig carving på skidor eller vill glida fram på snowboard.

Piste Perdue, Val d’Iseres mest välbevarade hemlighet som inte heller är markerad på pistkartan, är en gömd vinterpärla som alla offpist älskare bör upptäcka. För att ta dig till den försvunna pisten tar du Tommeuses liften och håller mot vänster tills du ser en ravin, där börjar backen. Här får du njuta av spännande offpist omgiven av höga bergsväggar. Offpisten här är väldigt utmanande med trånga passager och tvära stopp så vi rekommenderar endast att vana skidåkare tar sig an Piste Perdue. Val d´Iseres moderna liftsystem tar dig enkelt upp till områdets bästa offpister och det säkraste sättet att upptäcka dessa backar är med en erfaren guide som har omfattande kunskaper om området.

Snowparks i Val d´Isere

Val d´Isere och Tignes är ett skidparadis för alla freestyle och snowboard fantaster. Här arrangeras årligen tävlingar där du kan se världens bästa snowboard och freestyleproffs göra upp i utmanande halfpipes och hopp. I området finns två spännande snöparker med makalösa hopp, rails och boxar för alla nivåer.

Snöparken i Val d´Isere nås smidigast via sittliften Mont Blanc och här finns hopp med varierade svårighetsgrader, allt från enklare gröna hopp till utmanande svarta. Parken är utformad för alla typer av nivåer där nybörjaren kan lära sig tricks på enklare rails eller boxar. För den erfarne som vill flyga högt finns flera tekniskt avancerade hopp och rails.

Parken i Tignes passar perfekt för nybörjare som vill pröva på sina allra första hopp eller för utövare på medelnivå som vill utveckla sin teknik på lätta rails. Hoppen här är mindre än de i Val d´Isere och här finns även airbags tillgängliga för den som vill landa mjukt utan att skada sig. Parken ligger på toppen vid sittliften Grattalu och du kommer garanterat att hinna med flera fantastiska hopp då snabbliften enkelt kan transportera dig upp till toppen igen. Huvudattraktionen som attraherar flest freestyleåkare är en imponerande halfpipe och Tignes är en av få skiddestinationer i Frankrike som har en.

Nöjen för hela familjen

Val d´Isere är så mycket mer än en fantastisk skiddestination och det kanske inte är så konstigt varför den lilla orten lockar besökare från hela världen. Här finns nöjen för hela familjen, för paret eller kompisgänget som vill ha kul tillsammans. På Aquasportif centre finns bassänger, inomhusfotboll och spa där barnfamiljen kan ha roligt tillsammans. Det finns även en biograf för den som vill upptäcka de senaste filmerna.

Om du inte har fått nog med adrenalinkickar i backen finns flera nervkittlande aktiviteter. Om du vill upptäcka de storslagna alperna från ovan är skärmflygning ett fantastiskt äventyr. Vill du hellre glida fram i ett vackert snölandskap är hundspann att rekommendera. Om du gillar snabba bilar och utmanande körning på is finns go kart och iskörning som garanterat kommer att kittla nerverna.

Restauranger

I Val d´Isere finns ett stort utbud på makalösa restauranger för alla smaklökar vare sig du vill njuta av legendarisk afterski eller mat i Michelin klass. För finsmakaren finns Michelin restaurangen L’Atelier Edmond som med sina två stjärnor serverar enastående rätter parade med utsökta viner. För mat som värmer både hjärta och själ är restaurangen La Casserole det utmärkta alternativet. Här kan du njuta av klassisk ostfondue och raclette som garanterat kommer att få dig på gott humör och en mätt mage på köpet. Vill du hellre njuta av opretentiös men ändå fantastiskt mat är La Peau de Vache att rekommendera. Här kan du unna dig en klassisk skidåkarlunch såsom hamburgare, pasta eller en saftig stek i en genuin fjällmiljö med makalös utsikt över alperna.

Den bästa fikapausen hittas på det hyllade caféet Chevallot på Avenue Olympique. Här välkomnas ni in från kylan och kan värma er över en kopp kaffe eller unna er hembakta godsaker. Val d´Isere är kända för sin afterski och vare sig du vill njuta av en öl i avslappnad miljö eller låta champagnen flöda finns här något för alla. La Folie Douce är Val d´Iseres mest legendariska afterski.

Related Place