Trysil – så mycket bättre än Sälen!

Trysil skidort solsken

Trysil skidåkarnas skidort!

Trysil – är inte det lite som Sälen? Många är gångerna man varit i Sälen, sett vägskylten mot Trysil och konstaterat att det inte är en särskilt lång vägsträcka dit. Hur mycket bättre kan det egentligen vara om det ligger nästgårds? Efter att ha sett bilder från sociala medier samt samtalat med vänner som varit där, hade förväntningarna på Trysil minst sagt byggts upp. Lyckligtvis infriades dessa. Det visade sig nämligen att de extra 5 milen levererade en skidupplevelse som slog Sälen med hästlängder.

Skidåkningen i Trysil

Med sina 1132 meter över havet erbjuder Trysil skidåkning som inte kan jämföras med Skistars destinationer i Sverige (undantagsvis Åre under sina bra dagar). Problemet är att Åres bättre dagar, på senare år, varit relativt få. Regn och hård vind ställer till det för att Åre ska kunna visa upp sig från sin bästa sida. Med det sagt så har ju Åre haft en fantastiskt fin start på säsongen 2017/2018. Det gäller förvisso stora delar av den svenska fjällvärden. Hoppas det håller i sig till den sista skiddagen!

Skidåkning i Trysil

Trysil vinner

Jämför man Trysil med svenska Skistaranläggningar som t.ex. Sälen och Vemdalens destinationer, bleknar dessa i jämförelse med sin norska motsvarighet. Vad man anser om frågan, beror förstås på vad man är ute efter samt vad man prioriterar i sin skidåkning. Men tar man skidåkningen som jämförelse, vill jag ända påstå att Norge kammar hem vinsten. Ska man jämföra svenska skidanläggningar med Trysil, utan att räkna in skidåkningen, blir det desto svårare men samtidigt mindre intressant. I slutändan är det ju skidåkningen som är viktigast, eller hur?

Ett stort plus med Trysil är att liftsystemet har hög kapacitet samt att längden på nedfarterna gör att det sällan blir trafikstockningar varken i liftarna eller i backarna.

Något för skidåkare i alla åldrar och kategorier

Trysil har allt det där som Sälen erbjuder, särskilt vad gäller barnfamiljerna. Det är bra ordnat för de allra minsta skidåkarna då det finns backar för både små och lite större barn. Trysil utmärker sig verkligen vad gäller skidbackar då de erbjuder mycket längre och bättre sådana än i Sverige. Det finns något för alla – oavsett ålder och erfarenhet.

Trysil har två barnområden för de minsta åkarna. Från de båda topparna kommer man till flera av de röda backarna samt Høgegga (se nedan) med de svarta pisterna.

För den som vill åka park, finns flera parkområden med olika svårighetsgrader. Hoppen, som höll på att byggas under vårt besök, vill jag påstå håller måttet även för de mer kräsna parkåkarna.

Utöver skidåkning, finns det gott om aktiviteter utanför pisten.

Høgegga Trysils svarta pister med Ekspert’n

Området Høgegga, med sex svarta nedfarter, har inga motsvarigheter i varken Sälen eller i Vemdalen (i alla fall när man jämför totala antalet åkmeter i pisten med vettig lutning). De svarta pisterna är långa, precis som de flesta backarna är i Trysil. Vill man maxa sitt ”svarta piståk” kan man starta med ”Ekspert’n” med 45 graders lutning och åka svart ända ned till Høgeggaliften.

Trysil Høgegga

Trysils boenden och restauranger

Det finns gott om stugor att hyra och två Radisson Blu hotell för den som föredrar det (Radisson Blu Resort och Radisson Blu Mountain Resort). Båda hotellen har gott om aktiviteter såsom äventyrsbad och bowling. Blu Mountain bjuder även på en afterski som är väl värd ett besök.

Båda hotellen har flera restauranger att välja mellan och det finns dessutom flera restauranger i anslutning till booendeområdena. En nackdel, som det ofta är på många skidorter, är att man inte har så mycket val än att äta på de restauranger som finns i närheten. Det brukar dessvärre inte vara särskilt prisvärt. Det var inget större fel på något av de ställen vi prövade men heller inga positiva överraskningar. Hamburgarna i Knettsetra var den största behållningen. Bra service, prisvärt och gott!

Resan till Trysil

Det fina med Trysil är att det är så pass lättillgängligt från Sverige att man faktiskt kan bila dit över en helg från Stockholm eller Göteborg. Det är inte mycket längre än till Sälen men skidåkningen är desto bättre. När den nya flygplatsen Scandinavian Mountains Airport planeras stå färdig, kommer även flyg bli ett transportalternativ till Trysil.

Related Place