Tignes

Tignes som ligger i den franska delen av Alperna har en lång och snösäker vintersäsong. Det finns olika skidbyar på olika altituder i Tignes dit man kan åka för att åka skidor. Tignes Le Lac anses vara huvudbyn men annars finns det också Tignes Le Lavachet och Val Claret som båda ligger på 2100m, Tignes Les Boisses som ligger på 1850m och Tignes Les Bréviéres som ligger 1550m uppe i berget.

Den närmaste flygplatsen är Chambery i Frankrike men man kan även flyga till franska staden Lyon eller Geneve i Schweiz. Sedan kan man välja att antingen ta buss, boka transfer från flygplatsen eller eventuellt hyra en bil för att ta sig till Tignes. De olika skidbyarna har olika utbud av restauranger och boenden men de ligger hyfsat nära varandra och det finns en gratis busservice som går mellan de flesta byarna. De olika boenden som finns tillgängliga är semesterlägenheter, hotell och stugor. Det innebär att man kan välja boende utefter vilken budget man har.

Fördelar med skidåkning i Tignes

Vilken skidby man väljer att bo i beror helt enkelt på vad man vill ha ut av semestern. Det är till exempel lättast att ta sig ut i pisten och liftarna från Le Lac och Val Claret medan om man bor i Le Lavachet får man ta skidbussen för att nå liften.

Tignes Les Boisses och Tignes Les Bréviéres som ligger längst ner i altitud har eget liftsystem som man kan använda för att ta sig till de andra skidbyarna och de har inte ett lika stort utbud av restauranger och affärer. Det finns många olika nivåer på pisterna i Tignes, allt från gröna till svarta backar vilket innebär att man kan åka dit både som nybörjare eller som mer avancerad åkare. I helhet finns det tjugo gröna backar, sextioåtta blåa, fyrtio röda och tjugosex svarta backar att ge sig ut på.

Hela området har över 300 kilometer uppgjort av olika pistar och det finns även nio olika slalombackar. Det innebär att det lockar många olika åkare; allt ifrån studenter till barnfamiljer och kompisgäng. Tignes området erbjuder också en härlig offpist åkning för de skidåkare som vill ha ut lite mer än vanlig piståkning.

Det finns olika liftsystem i Tignes, det finns ståliftar, sittliftar, gondolliftar och kabinliftar tillgängliga. Dessutom finns det en snöpark där åkare kan ge sig ut på gupp, hoppa på räcken och boxar och utföra olika tricks. Pisten i snöparken är lång och stolliften upp går hyfsat fort vilket gör att man kan träna upp sina tricks och känna sig mer självsäker efter bara ett par åk.

Andra aktiviteter i Tignes

Vill man ta en paus från skidåkningen men ändå ha underhållning under dagarna kan man se till att åka under “Brits” tävlingsveckan. Det vill säga de brittiska snowboard- och friåkningsmästerskapen som Tignes håller i varje vinter sedan 2013.

Andra aktiviteter man kan boka är sightseeing genom helikopter, njuta av en spadag med exempelvis massage på något av de många spaställena till exempel Les Camanules Spa, ge sig ut på guidade skidturer runt om berget, testa på att kombinera skärmflygning och skidåkning eller varför inte låta barnen testa att hoppa riktigt högt på en bungee studsmatta?

I Val Claret finns det en biograf man kan besöka om man har tråkigt och dessutom ligger sportcentret Lagoon Centre i Le Lac där man kan simma, gå på gym eller njuta av turkiska bad. Är ni sugna på bowling en kväll ligger även Jacks Bowling Alley i Le Lac.

Då Tignes är ett populärt resmål för många innebär det även att nattlivet och erbjudandet av restauranger reflekterar mångfalden av människor, det vill säga det finns något för alla oavsett budget. Maten i restaurangerna är ofta lokalproducerad och mycket mättande mat då många rätter innehåller ost och grädde. Det finns restauranger både i skidbyarna och uppe i bergen om man blir hungrig under skidåkningen. Kycklingen på den exklusiva restaurangen La Table en Montagne i Val Claret är uppväxt i bergen och fisken och köttet är tillagat på varma stenar.

Om man har en mindre budget kan man besöka Le Grenier i Le Lavachet som serverar traditionella rätter och har en meny där man får valuta för pengarna. Är ni däremot sugna på mer á la carte mat serveras det bland annat hamburgare, omeletter och sallader i Aspen Coffee Shop som ligger vid slutet av Grande Motte liften. Restaurangen Tummy erbjuder mat tillagad med lokalproducerade ingredienser och serverar allt från pizza och pasta till våfflor.

Det finns två nattklubbar i respektive skidby; två i Le Lac och två i Val Claret. Tack vare skidbussen som går dygnet runt kan man kan lätt ta sig mellan byarna Le Lac, Val Claret, Le Lavachet och Tignes Les Boisses. Det innebär att man kan träffa nya människor och se nya nattklubbar, restauranger och barer genom att hoppa på bussen och åka till någon av de andra skidbyarna. Vill man inte vara ute hela natten och festa kan man bege sig till någon av barerna i skidbyarna istället och ta ett par drinkar innan man beger sig hemåt igen.

Tignes, skidområdet i Franska Alperna

Tignes har mycket att erbjuda för både barnfamiljer, kompisgäng, studenter – det finns något för alla. Det finns fem olika skidbyar i området och fyra av dem är länkade genom en skidbuss som går dygnet runt. Vilken skidby man väljer att bo i beror på vad man vill ha ut av semestern; bra skidåkning, nattliv, restaurangbesök, familjesemester eller offpiståkning. Det största utbudet av affärer, restauranger och aktiviteter finns i huvudbyn Le Lac men även de andra byarna har mycket att erbjuda. Skulle man vilja besöka en restaurang eller en bar i en annan by kan man bara hoppa på bussen och ta sig till någon av de andra byarna. Skidåkningen i Tignes erbjuder något för alla med sina gröna, blå, röda och svarta backar, lägg sedan till snöparken med gupp och räcken och offpist åkningen så är det ett perfekt resmål för vintersemestern.

Related Place