Sälen

Sälen (Lindvallen, Tandådalen, Hundfjället). Många tänker nog på Sälen när de tänker på de svenska fjällen. Det är nämligen det svenska största skidområde och flera av de mest omtyckta skidorter ligger just här. Sex anläggningar med olika karaktär utgör Sälen, men alla med samma fokus – att erbjuda bra skidåkning för hela familjen. Sälen har nämligen kommit att bli en familjefavorit på grund av dess många barnvänliga backar och övriga aktivitetsutbud på de olika områdena. För den sakens skull betyder inte det att kompisgäng eller par inte är välkomna hit, tvärtom. Sälen passar alla. 3-åringen eller 85-åringen, partyprissen eller friluftsälskaren. De erbjuder hundratals nedfarter i alla fyra vädersträck, alla med varierande terräng och svårighetsgrad.

Från carvingåk till störtdyk i Väggen

Sälen kan stoltsera med sex skidområden – Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Stöten. Skidåkningen är varierad och erbjuder en stor mängd backar i alla nivåer – gröna, blåa, röda och svarta. Vissa är mer avancerade och utmanande för den som vill testa sina gränser. I Hundfjället ligger till exempel Väggen. Det är en av Sveriges brantaste preparerade pister, vilken du når via toppen eller den egna Väggenliften.

Tandådalen erbjuder sina skidåkare både tuffare backar med högre puls lika väl som långa, sköna blå backar som är perfekta för carvingåkning. Hundfjället och Tandådalen är sammankopplade med en transportlift vilket ger ett stort och varierat utbud. Även Högfjället och Lindvallen är sammankopplade. Det ger valmöjlighet åt ressällskapet och låter alla välja backe efter tycke och smak.

Högfjället har mest blåa och gröna backar, medan Lindvallen erbjuder alla svårighetsgrader och även parker för tricks och hopp. Kläppen är det minsta området i Sälen med sina nio nedfarter, medan Stöten erbjuder hela 43 stycken i varierande svårighet.

Skoj för barnen

Alla skidanläggningar i Sälen har sin egna charm och typ av utbud, men med stort fokus på att passa alla i familjen. Här kan man nämligen med samvete släppa iväg sina små skidåkare på skidskola, till miniparken eller i de roliga temaparkerna. Knappliftar, rullband och snälla backar gör det enkelt att starta sina skidkunskaper här. Även närheten till värmestugor, grillplatser och toaletter gör det enkelt att ha en härlig dag i backen.

På många av orterna erbjuds det även barnpassning. De olika anläggningarna har alla maskotar och egna teman som gör det extra roligt för barnen att åka skidor. I Hundfjället ligger Trollskogen där du kan glida ner i backen med dekorer i form av troll och figurer, det finns också ljudeffekter som gör hela skidturen extra rolig. På kvällen lyses skogen upp av hundratals LED-lampor i olika färg för att göra upplevelsen ännu mer magisk.

I Lindvallen hittar du Sydpolen som är ett perfekt område för de minsta nybörjarna. Där är det lugnt med folk och det finns både knapplift och rullband som tar er till gröna och enkla nedfarter. Valles skidland ligger också här och det finns fullt av roliga Valle-figurer som gör skidåkandet ännu skojigare.

I Stöten träffar du Vargy som hittar på mängder av aktiviteter. Förutom en egen nedfart med roliga figurer kan man också, tillsammans med Vargy, leta efter försvunna skatter, tävla med kompisarna om Vargklubbstrofén eller fira Vargys födelsedag. Vill man ta en paus från backen kan man istället hänga i Vargys lya. Där kan man pyssla, baka, se på film eller äta popcorn och dansa på afterski. Utbildad personal ser till att barnen har roligt tillsammans och får med sig mängder av minnen hem från resan.

Mer än bara vanlig skidåkning

För dem som vill träna på tricks och lära sig nya hopp finns det gott om parker för sådant i hela Sälen. I Snow Park Lindvallen kan du åka både som nybörjare och som erfaren. Det finns svårighetsgrader för alla nivåer och parken är indelad för att ge optimalt utrymme för respektive åkare. Vare sig du står på skidor eller snowboard kan du träna på häftiga tricks och snygga hopp och du kan till och med filma ditt åk med hjälp av MySkiStar Video Feature. Då kan du själv se vad du behöver träna på, eller visa kompisarna när du kommit hem vad du lärt dig.

Förutom aktiviteter i backen finns det mycket annat att hitta på vid de olika skidanläggningarna. Hundfjället har till exempel sitt poolarium med pool, bubbelpool bastu och café. Lindvallen har ett äventyrsbad där du kan testa på att surfa, och i Stöten kan du gå på spa och unna dig sköna behandlingar på deras anläggning Vattufjäll. I Lindvallen och Högfjället finns också bio för dem som är sugna på att se en bra film. Kläppen bjuder på bland annat pulkakvällar och deras egen skidcup för hela familjen – Kläppen Cup.

Restaurang- och nöjesutbud

Självklart handlar Sälen inte bara om barnen, de vuxna måste ju också få ha kul. På alla anläggningar kan man slappna av och sjunga med i duktiga liveband på afterski efter en lång dag i backen. Man behöver inte tänka på klädkoden utan här kommer man direkt från backen med skidbyxorna hängandes kring höften. Vill man festa vidare har många av anläggningarna nattklubbar som håller öppet till långt in på natten.

Restauranger i olika slag finns det såklart också gott om. Allt från toppstugor, fonduebodar, våffelstugor och lunchrestauranger erbjuder något för alla smaklökar. Anläggningarna satsar stort på att erbjuda bra mat med kvalitativa lokala råvaror, då detta blir en allt viktigare del när folk semestrar. En häftig upplevelse är att ta skotern upp till någon av toppstugorna på kvällen. Eller äta nygräddade våfflor med sylt och grädde efter några kalla timmar på fjället? Mat smakar som bäst i fjällen och det är ingen myt att luften gör dig extra hungrig.

Med sammanlagt 182 nedfarter, otaliga kilometer längdskidspår och mängder med aktiviteter är det inte svårt att förstå varför Sälen är så populärt, både bland oss svenskar men också för internationella besökare. Men ett bekvämt läge inte allt för långt norrut är det lättåtkomligt och passar bra både som weekenddestination eller för en längre vistelse under vinterhalvåret.

Related Place