Ramundberget

Inbäddat i en vacker dal i västra Härjedalen ligger Ramundberget som bjuder både på fantastisk skidåkning och härliga smakupplevelser. Den gemytliga lilla orten som tillhör Funäsfjället kallas för Sveriges Japan eftersom den erbjuder skidupplevelser i världsklass. Här får hela familjen en oförglömlig skidsemester fylld med härliga äventyr att minnas.

Ramundberget är ett skidparadis med höga fjäll och oslagbar natur som med sitt perfekta geografiska läge garanterar en lång säsong där snön kommer tidigt och ligger kvar länge. Ramundbergets alpina skidområde består av 10 moderna liftar, 42 pister med olika svårighetsgrad, fyra friåkningsområden samt tre parker och två områden för barnen. För den som älskar längdskidor finns här dessutom världens längsta längdåkningssytem, Nordic Ski, som består av hela 300 kilometers preparerade spår för både skejt och klassisk skidåkning.

Offpist i Osthang

Osthang är området för dig som söker adrenalinkickar och här på kalfjället är offpiståkningen som allra bäst, det är alltså mycket förståeligt varför Ramundberget kallas för Sveriges Japan. Den obegränsade åkningen kombinerat med fluffig pudersnö ger dig obegränsade möjligheter för en fantastisk fjällupplevelse. Offpiståkningen här är varierande och passar alla smaker. Brantare utmaningar eller snällare nedfarter som bjuder på härlig carving i soldränkta backar.

Från Osthang Center kan skidentusiaster följa med på arrangerade turer, låna utrustning eller gå lavinkurser. För den som vill sätta tänderna i några av Ramundbergets mest klassiska åk finns den dubbelsvarta pisten Svarte Petter eller Prima.

Klassiska toppturer

I Funäsfjällen finns flera klassiska toppturer att uppleva där Mittåkläppen, Ösjökläppen och Skarsfjället i Ramundberget tillhör de allra bästa. Att glida fram i ett vackert glimrande och oberört vinterlandskap är något som alla måste uppleva. Från Osthang Center i Ramundberget arrangeras flera toppturer för både erfarna friåkare och nybörjare. Nybörjaren får ta del av en enklare topptur med hudar eller snöskor där ni får lära er om säkra vägval beroende på väder och vind. För friåkaren som är en van offpiståkare blir äventyret större med tuffare åk i branta backar. Säkerheten är viktig när du ger dig ut på en topptur och det rekommenderas därför en guidad tur för nybörjaren där erfarna experter kan bedöma lavinrisk och snötäcken samt kan ge dig värdefulla råd om kamraträddning.

Magiska fjällturer i vackra landskap

Funäsfjället erbjuder längdskidåkning i världsklass och det finns flera vackra vinterfjällturer att uppleva. I Ramundberget finns fyra spännande turer med olika svårighetsgrad för den som vill uppleva oslagbar skidåkning i vackert vinterlandskap.

Ramundberget – Fjällnäs är en medelsvår fjälltur på cirka 20 kilometer som tar runt 5–7 timmar. Denna heldagstur som tar er över högfjället mellan Ramundberget och Fjällnäs erbjuder skidåkning i en omväxlande terräng med vacker utsikt. För den som vill ha en utmaning och vill börja i uppförsbacke tar ni Skarsliften upp till toppen och följer skyltarna mot Ösjöstugan. Den som vill spara kraft tar Stjärnliften och följer riktningen ned mot Solliften för att sedan passera leden som börjar vid Skarsliften.

Ramundberget – Svåltjärn – Fjällnäs/Tänndalen är en lätt fjälltur som är cirka 20 kilometer enkel väg. Fjällturen passar perfekt för den som vill ha en heldagstur i enkel terräng och som vill njuta av fantastisk skidåkning i ett soligt vinterlandskap. Från Svåltjärn kan ni välja hemfärd, antingen till Fjällnäs eller Tänndalen som båda bjuder på härlig skidåkning med solen i ansiktet.

Ramundberget – Kariknallarna – Bruksvallarna är en lätt tur med cirka 330 meters höjdskillnad som tar runt 3–6 timmar. Från Skarsliften passerar ni Solliften och håller därefter riktning mot sydöst där leden delar sig. När ni är framme i Kariknallarna kan ni unna er en våffelpaus på Knallens toppstuga och uppleva en fantastisk utsikt över Skarsfjället och Mittåkläppen innan ni fortsätter er tur mot Bruksvallarna.

Ramundberget – Klinken – Ramundberget är en mycket lätt tur på cirka 14 kilometer som tar ungefär 1–3 timmar. Det preparerade spåret som är en del av Nordic Ski Center passar perfekt för barnfamiljen som vill ha en kul dag tillsammans och trivas i lättåkta spår. Det finns även möjlighet att åka kortare sträckor där du kan stöta på en och en annan elitskidåkare.

Spännande funparks

I Ramundberget finns tre spännande parker för de allra minsta och för de skidåkarna som trivs med att ha kul bland hopp, räcken och boxar. Här kan man öva på sina färdigheter.

Spritt över Ramundberget ligger äventyrslandet Mickelinas Värld som bjuder på spännande barnäventyr där barnen får lära sig allt om Ramundbergets historia, djur- och naturliv samtidigt som de har kul i backarna. På skogsbanan Mummel och Rabarber kan barnen stöta på snidade träfigurer och lära sig allt fjällens djur eller smyga i en skogsdunge i Björnskogen och passa sig så inte björnen vaknar ur sitt ide. I Mickelinaparken kan de allra minsta testa små hopp, gupp och boxar och anta lekfulla utmaningar för roligare skidåkning.

Skogsparken som är hälften naturlig och hälften konstgjord bjuder på härlig offpiståkning med sköna hopp, drops och räcken byggda på trädstammar som höggs ner när området glesades ut.

Lekparken bjuder på Ramundbergets roligaste skidåkning i härlig natursnö. För den som vill flyga högt finns här hopp, räcken och flera andra features för utmanande och kreativ åkglädje i svarta och röda pister.

Restauranger

I Ramundberget finns mat för alla smaklökar vare sig du vill njuta av en klassisk skidlunch eller frossa i härlagade smaksensationer.

Restaurang Tusen

På toppen av Ramundberget ligger lunchkaféet Tusen som har belönats både för sin spektakulära design och för sin meny bestående av närproducerade Härjedalska delikatesser. På kvällen omvandlas Tusen till restaurang där du kan njuta av smaksensationer från den Härjedalska fjällen. Tusen är en oförglömlig upplevelse där du möts av ett fantastiskt himlavalv, vacker fjällnatur och slående design. Om ni har tur kan ni även få uppleva ett magiskt skådespel med ett färgsprakande norrsken samtidigt som ni njuter av utsökt mat.

Anrika Ösjöstugan

Mitt ute på kalfjället ligger anrika Ösjöstugan och hit kommer hungriga längd- och turskidåkare för att njuta av nygräddade himmelskt goda våfflor. Här serveras även enklare skidluncher och hembakad fika som kan avnjutas i vårsolen under eller efter en härlig tur i ett böljande vinterlandskap.

Related Place