Hemsedal – Norsk nordisk pärla

Hemsedal nedfarter

Hemsedal ett alternativ till svenska fjällen?

Det är dags att testa ett av de större skidsystemen i Norge, vad har det att erbjuda som den svenska sidan inte har? Förutom ganska mycket längre resväg, en hel del ska det visa sig. Resan går från Stockholm under högsäsong, kommer Hemsedal matcha de svenska skidorterna?

Resa till Hemsedal

Boende i Hemsedal

Hur ska man ta sig till Hemsedal från Stockholm på smidigaste sätt? Allt beror ju som vanligt på omständigheterna (resesällskap och budget). Det första alternativet som övervägs är att flyga, flyget har ju sina fördelar i och med att det inte kräver så mycket jobb i form av alternativet, bilkörande. Å andra sidan ligger Hemsedal så till att även om du flyger till Oslo så måste du ta bil de sista 3 timmarna till Hemsedal. Så flyget gör inte att man slipper köra bil, dessutom blir det en massa hantering av bagage på flygplatser mellan flyg och hyrbil och så vidare.

Valet faller på ditresa med bil men med en en övernattning norr om Oslo. Hemresan blir vi tvungna att ta i ett svep. Med facit i hand skulle vi hoppat över övernattningen på vägen dit, det är inte värt det att ha två resdagar. Vill man gärna göra en kväll i Oslo, visst då kan det ju vara värt ett stopp. Annars kan man lika gärna försöka utöka boendet så man får en extra skiddag, utresa lördag hemresa söndag. Varken flyget eller bilen är ju de miljövänligaste alternativen, tåg går att åka men det var lika lockande som flyget (inte alls lockande) med massa byten och hantering av bagage.

Det är Skistar Hemsedal som sedan ett antal år driver Hemsedal. Det finns många alternativa boenden i hemsedal, allt från mindre hotellrum i Hemsedal Ski Lodge till stora hyttor som har över 30 bäddar.

På något sätt har vi missförstått vad vi bokat, vi har trott att vi ska bo nere i centrum där den ena Alpine Lodge ligger. Det visar sig att det finns en Alpine Lodge till, uppe i Skarsnutenområdet. Vilken tur att vi bor i Skarsnuten ska det visa sig, där uppifrån, betydligt högre upp än skidcenterområdet har man en fantastisk utsikt. Inte bara utöver dalen och de närbelägna fjällen uten också över stora delar av skidormådet. Soluppgångar och solnedgångar bjuder på mangifika skådespel. Transportpisten till systemet går utanför husknuten, så det blir skönt glid ned direkt på morgonen ned till backen.

Utbudet av bonden är som sagt stor och det finns alla storlekar i olika prisklasser. Kort och gott något för alla oavsett budget och storlek på sällskap.

Hemsedal Alpine Lodge Skarsnuten

Skidåkning i Hemsedal

Hur bra är då skidåkningen i Hemsedal? Systemet är stort och man har flera stolsliftar som ger en bra kapacitet och väldigt lite köer. Det finns också en massa släpliftar för att ta sig några av topparna och även släpliftar i barnbackarna så klart.

Skidåkningen i Hemsedal ör riktigt fin, otvetydigt. Det lustiga är att de riktigt fina svarta och röda pisterna i Tinden är i det närmaste folktomma. Det är mest folk i de blåa och gröna stråken mellan Tinden och Roni. Tacksamt för de som vill åka lite brantare att det varken är uppkört eller trångt. Tottenløpa är brant och smal medan Såhaugløpa är både brant och bred och eftersom det är så få som åker så blir Såhaugløpa inte sönderåkt en enda dag.

Vill man åka högzon är det bara att ta Tindenheisen upp på toppen av Tinden, där finns flera nedfarter fär man åker en bra bit över trädgränsen. Vill man åka lite skogsåkning är det ett bra ställe att ta de sista svängarna i skogen innan man kommer ut i pisten igen.

Åkningen från Roni ger en annan vy av systemet, man har fin utsikt över Tinden och backarna där. Vid sidan av pisterna uppe på Roni finns en hel del lättillgänglig offpist som bjuder på kul åkning. Uppe på Roni på den delen som vätter mot Skarsnuten funns en liten topp som de lokala kallar för ”Lilla Matterhorn” en ganska orättvis jämförelse men visst det finns likheter. Man kan ta skidorna på ryggen och gå upp en bit för att sedan åka ovanför boendena i Skarsnuten.

Att hitta isiga och sönderåkta pister är i det närmaste omöjligt, är det den magnifika vintern 2017/2018 som gör det är omöjligt att säga förrän vi gör en repris i Hemsedal. Det vi kan säga är att pisterna håller mycket hög kvalitet.
Det är ovanligt kallt de dagar vi är där och systemet visar sig sårbart då man inte öppnar några sittliftar under ett par timmar på förmiddagen en av dagarna. Det går inga släpliftar upp i systemet alls och man är strandsatt att åka nere i knatteområdet. Det får bli balansövningar och minipark i väntan på att sittliftarna ska öppna, vilket de gör efter ett par timmar.

Alternativa aktiviteter i Hemsedal - Offpist/Topptur

Förutom piståkningen bestämmer vi oss för att skaffa lite lokalkännedom om offpistområdena som ligger i närheten av skidområdet. Vi möter upp på morgonen med guiden Ole Kristian Strøm, som för övrigt nyss är hemkommen från OS där han varit domare i Slopestyle.

Vi börjar att ta ett par åk som inte kräver så mycket ansträngning, till saken hör att det inte snöat på ett ganska långt tag och alla lättillgängliga åk är redan spårade. Snö råder det ingen brist på det är bara det fluffiga pudret som saknas. Tredje åket kör vi lite längre på stighudarna från Roni och hukar för vinden bakom en klippa för lunchmacka innan det är dags att traversera bort till åket. Det är inget fel på snön och inte på brantheten heller, det saknas bara att det skulle vara 10 gånger längre. Vi ska ta en sista sväng innan det är dags att bryta för dagen. Vi åker upp med toppliften och letar oss ut på baksidan. Meningen är att vi ska sätta på stighudarna och leta oss bort en bit. Tyvärr går Ole Kristians bindning sönder då han ska sätta om den i gåläge, vi blir guidelösa och gör ett mediokert försök att runda av själva.

Att åka offpist med guide i närheten av skidområdet i Hemsedal kan nog räknas som överkurs. Det mesta kan du hitta till själv. Det kan ju vara bra att köra med guide en dag för att snabbt lära dig hitta de bästa åken, speciellt när det inte snöat på ett tag. Annars är pengarna bättre investerade på att ta en heldag på några av de närliggande fjällen och gå på tur där. Då kan du få ett riktigt långt och fint ospårat åk.

Hemsedal VS svenska fjällen

Hur står sig då hemsedal mot de svenska anläggningarna? Naturupplevelsen och mängden nedfarter och längden på desamma gär att Hemsedal smäller de flesta av de svenska anläggningarna på fingrarna. Det faktum att vi gör besöket under den svenska högsäsongen och att det är i det närmsta tomt i backarna gör ju inte betyget sämre. Ska man välja så väljer i alla fall vi Hemsedal alla dagar i veckan. Är det en weekend blir det för mycket restid men då kan man ju åka till Trysil från Stockholm istället!

Related Place