Monte Bianco Courmayeur

Skidåkning i Courmayeur

Den vackra skidorten Courmayeur lockar besökare från hela världen med sina kvalitativa nedfarter och stora utbud av aktiviteter. Att området ligger vid foten av Europas högsta berg Monte Blanc gör att underlag, men också omgivning, är i toppklass. Här omges man av istäckta glaciärer och gnistrande snötäckta berg samtidigt som man njuter av skidåkning utan den stora folkmassan som ofta kan uppstå i populära skidorter i Alperna. Italienarna åker skidor med stil vilket de förmedlar till alla som kommer hit. Courmayeur bjuder på avslappnad skidåkning, häftiga upplevelser och ett fantastiskt kök.

Ett av Alpernas bästa offpiståk från lift

Courmayeur ligger placerad på solsidan av Alpernas, och Europas, högsta berg Mont Blanc, 1224 meter över havet. Det är den äldsta skidorten i Aostadalen och skulle kunna jämföras med den franska orten Chamonix som ligger på andra sidan bergsmassivet. Deras största olikheter är dock folkmängden. I Courmayeur lyser liftköerna med sin frånvaro och du kan glida ner för pisterna utan att behöva kryssa mellan andra skidåkare.

Området har länge varit det självklara valet för italienska bergsguider, och här finns skidåkning i alla svårighetsgrader. Främst röda pister, men också många blå och svarta för att passa alla skidåkare. Pisterna binds samman av Courmayeurs 16 liftar som breder ut sig över stora ytor. Kvaliteten på pisterna är i toppklass genom bra snökanoner och att många av backarna är nordvända.

Som på de flesta större skidorter erbjuds även här en mängd olika terränger och det finns åkning för alla väder. Liftarna som gå upp till Arp leder dig fram till enorma ytor för offpiståkande.

I närheten ligger Punta Helbronner som är ett paradis för alla som älskar opistade nedfarter. Man tar sig dit från närliggande byn Entrèves där man byggt den nya liften Skyway Monte Blanco. Liften snurrar 360° för allas bästa möjliga upplevelse med en utsikt över de mäktiga bergsmassiven. Detta är såklart en stor tillgång för Courmayeur och alla som älskar offpist. För att komma åt glaciären är den enklaste vägen via “Helbronnar Stairs” eller via någon couloir från andra sidan av Skywayliften.

Helbronner stairs

Helbronner stairs

Här finns ingen stress, attityd eller kö utan man kan bara njuta av skidåkningen och den underbara utsikten. Sidan som leder ner tillbaka till Courmayeur går via glaciären Toula. Den anses vara ett av alpernas bästa offpiståk som är tillgängligt från lift. Här kan man boka guidade turer för att få uppleva glaciären på det absolut bästa sättet.

 

Italienska delikatesser i kombination med skidåkning

Även det fantastiska italienska köket har gjort Courmayeur till en väldigt uppskattad skidort. Även om fokus ligger på skidåkning för många spelar även maten en stor roll. Här kan man välja på några av Alpernas bästa skidrestauranger.

Eftersom Courmayeur ligger på den soliga sidan av Mont Blanc har man bästa läge på de stora solterrasserna i backen. Vad kan slå en god lunch och ett glas italienskt vin efter några timmar i skidbacken? Kockarna väljer noga ut sina råvaror och blandar lokala smaker med delikatesser från andra regioner. Pesto och bläckfisk från Ligurien, krämig mozzarella från Toscana och svart tryffel och sardeller från Piemonte.

Chiecco

Det italienska köket är tillräckligt bra i sig, och i en mysig miljö tillsammans med andra skidentusiaster blir det nästan oslagbart. Ett lunchtips är Chiecco som ligger i en liten stuga vid barnbacken. Den ser inte mycket ut för blotta ögat, men bjuder in till långluncher med vällagad mat. Restaurangen ägs av ett par som kom hit för några år sedan och många säger att det är den bästa pistkrogen i Alperna. Menyn består av många små antipastorätter, linguinipasta med pesto och nygrillad spädgris. Passade ni på att ta lunch på grund av oväder kommer ni önska att det fortsätter yra utanför stugan. Här kommer ni vilja sitta länge och njuta av maten och atmosfären som är svår att hitta någon annanstans.

La Maison Vieille

Vill man däremot slå till på en lyxigare variant på lunch är det till La Maison Vieille man ska bege sig. Den ligger på en soldränkt platå med en helt fantastisk utsikt över Mont Blanc. På uteserveringen får 150 soltörstande skidåkare plats och här har många kändisar hängt. På dagen är det krögaren som håller i underhållningen, och på kvällen byter restaurangen skepnad och blir till partyställe.

Mysig by och gott om upplevelser

I själva byn Courmayeur hittar man allt man kan tänkas behöva för en skidsemester. Flertalet restauranger och bra afterski, men också ett shoppingstråk med allt från lyxiga boutiquer till lokala affärer med delikatesser från området. Missa heller inte ett besök på den underbara spa-anläggningen Pré Saint Didier! Byn är liten och var du än bor har du nästan alltid gångavstånd till liftar, restauranger och butiker.

På kvällen fylls det på med folk från skidbacken och staden lever upp av liv och rörelse. Om du inte redan har gjort det hemifrån i förväg, kan du boka olika typer av upplevelser i byns turistcenter.

Guider – Society Guide Alpine Courmayeur

I Courmayeur finns det gott om alternativ i på utflykter för alla smaker. Boka till exempel en privat bergsguide och testa på de stora offpistområdena. Guiderna kan bergen utantill och vet precis vart ni ska åka just för dagen. En härlig upplevelse för den som vill testa på de riktiga Alperna!

Det finns olika varianter på turer, så välj den som passar dig och ditt resesällskap bäst både vad det gäller erfarenhet och vad ni vill uppleva. Vill ni göra något alldeles extra kan ni boka heliski. Då tar ni helikopter upp till de högsta topparna och spenderar en heldag med guide och får testa på några av Alpernas bästa offpiståk.

Resa till Courmayeur

För att ta dig till Courmayeur från Sverige tar du enklast flyget till Genève Aéroport, vilket ligger cirka 10 mil från Courmayeur. Även flygplatserna kring Milano ligger inom 25 mils avstånd och dit flyger SAS, Lufthansa och Norwegian från Sverige. Självklart kan du även bila eller boka bussresa med arrangörer.

Courmayeur är en av de mest omtyckta skidorterna i Italien och det är inte svårt att förstå. Dess välpreparerade pister, stora variation på nedfarter och fina utbud av afterski och restauranger gör det till ett självklart val för många skidentusiaster världen över. Hit kan man komma i alla åldrar och det finns ett utbud som tilltalar alla med en gemensam nämnare – bra skidåkning och god italiensk mat.

Related Place