Åre

Borta bra men hemma bäst, är det inte så man säger? Åre erbjuder skidåkning i världsklass så känner man inte för att ge sig ut på äventyr till Alperna kan man boka in sin vintersemester till en av Sveriges bästa skidorter istället.

Åre ligger i västra Jämtland och där finns det kända fjället Åreskutan. Högsta platån ligger på 1274 meters höjd, vilket gör det till Sveriges högst belägna platå dit man kan ta sig med lift. På Åreskutan arrangeras många olika världscuptävlingar. I Åre finns det många andra aktiviteter, förutom skidåkningen, som till exempel afterski med kända artister, badhus eller gå ut på nattklubbar. Åre by har hela 47 olika nedfarter, Åre Snow Park och afterski för både vuxna och barn.

Skidområdena Duved och Björnen som ligger inom en mils radie från Åre by gör att det finns många pister att välja mellan. Åreområdet har gröna, blå, röda och svarta backar vilket gör att det är ett bra resmål för både kompisgäng, barnfamiljer, nybörjare och mer avancerade åkare.

Piståkning och offpiståkning i Åre området

Åre by erbjuder både bra piståkning och offpiståkning. Det finns milslånga turleder där man kan åka längdskidor men också härlig offpiståkning. Offpiståkning finns i skog eller utför bergssluttningar där få eller inga människor åkt tidigare.

Det finns totalt 47 skidnedfarter; 6 gröna, 17 blå, 17 röda, 4 svarta och 3 röd/svarta skidbackar i Åre by. Det gör Åre by till det största området av de tre. Det finns även ett barnområde, Valles Värld där snögubben Valle har afterski för barnen en dag i veckan och har även små tävlingar och aktiviteter för barnen.

Dessutom ligger Åre Snow Park i Åre by, där kan skidåkare öva upp tricks genom att välja den blå, röda eller svarta nedfarten, där den blå är lättast och den svarta är svårast. Det finns olika hopp, boxar och räcken som utmanar alla sorters åkare. I Åre by finns det en kabinbana, en gondollift, en bergbana, fyra sittliftar, tre knappliftar och nio ankarliftar tillgängliga.

Skidområdet Duved ligger en mil västerut från Åre by och delar liftsystem med Tegefjäll. Det innebär att det finns ett stort utbud av pister i form av mycket enkla gröna, lättare blå och medelsvåra röda backar. Det gör Duved till ett perfekt ställe för både vuxna och barn. Det finns även skidskola tillgängligt om man inte åkt skidor innan eller vill lära sig att åka bättre.

För de som vill ha lite mer spänning i skidåkningen finns det en snöpark i Duved med enklare och medelsvåra hopp och räcken. Här kan man även utmana en kompis och tävla i vem som kan ta sig nerför ski cross-banan först. I Duved finns det ett fint barnområde med knappliftar och rullband där även de minsta barnen kan åka. Det finns även tid för familjemys med grillplatser och värmestugor.

Det finns även ett barnområde i Tegefjäll om man bor närmare det området. Även här finns det rullband, knappliftar, grillplatser och man kan åka skidor genom Vildmarksstigen som är ett temaland med berättelser, musik och olika träfigurer. Sammanlagt finns det 10 liftar i form av sittliftar, knappliftar och ankarliftar och 20 olika nedfarter i Duved/Tegefjäll området.

I skidområdet Åre Björnen är många av pisterna gröna backar, vilket innebär den lättaste nivån. Det gör Björnen till det mest familjevänliga skidområdet då även nybörjare kan åka där och det finns många barnbackar tillgängliga. Björnen ligger drygt en halv mil innan Åre by men det är lätt att ta sig till dit då området delar liftsystem med Åre by. Det innebär också att om man känner sig mer självsäker i slutet av semestern kan man ge sig på backarna i Åre skidby.

I Åre Björnen ligger Valles torg, ett område för barnen där man kan möta snögubben Valle, spendera tid i hans verkstad eller gå på afterski. Det finns även ett temaland, Björnlandet, där barn (och vuxna) kan åka skidor bland sjungande, arbetande och skidåkande björnar. Sammanlagt finns det en sittlift, fem knappliftar och fem ankarliftar i Åre Björnen. Alla områden, det vill säga Åre by, Duved/Tegefjäll och Åre Björnen erbjuder kvällsåkning under vintersäsongen. Har man tur kan man även få chansen att se norrskenet under kvällen och natten.

Mat, Nöje och Aktiviteter i Åre

Det finns mycket att göra för både barn och vuxna i Åre utöver skidåkning. Det finns ett brett utbud av restauranger, caféer och barer nere i byarna. Det finns även restauranger ute i backarna för skidåkarna som blir hungriga under sitt åk. I både Duved/Tegefjäll och Åre Björnens centrum finns det också ett utbud av restauranger och caféer tillgängliga i både backen och nere i byarna, dock inte lika många som i Åre by. Oftast kan man skida till matställena då de ligger i närheten av liftarna.

I Åre by finns det som sagt ett bredare utbud av restauranger och krogar för de matsugna. Det serveras bland annat lokalproducerad mat i form av renskav och gravad fjällröding. För de festsugna finns bland annat det populära stället Bygget där man kan festa natten lång men även Dahlbloms och Country Club erbjuder ett bra nattliv under högsäsongen.

Annat roligt som händer i Åre är att Rix FM i fjällen sänder livesändningar en hel helg varje år. Det innebär att man har chansen att se många kända artister, lyssna på bra musik och vinna tävlingar. Numer hålls även Åre Sessions, en musikfestival, i Åre i slutet av vintersäsongen så vill man kombinera skidåkning och festival liv kan man se till att boka in skidsemestern just den veckan. Sist men inte minst finns det ett äventyrsbad inne på Holiday Club Åre. Passa på att värma upp era frusna kroppar inne i Saunaland eller i jacuzzin. Eller busa och lek bland de olika vattenfallen, dras med i olika vattenströmmar eller åk ner för vattenrutschkanor tillsammans med barnen.

Sammanfattningsvis har Åre mycket att erbjuda för alla. Det finns nattklubbar, olika nivåer i pisterna, badhus, restauranger, offpiståkning och barnområden. Vill man ha en toppenskidsemester men slippa åk ner i Europa är Åre ett perfekt alternativ i Sverige.

Related Place